Portugal

Doi poeți, același destin Similitudini bizare între Mihai Eminescu și Castro Alves

” Antonio de Castro Alves este un nume care pentru cei mai mulţi dintre noi,românii, nu rezonează cu nimic. Dar dacă spunem că el este imaginea braziliană în oglindă a lui Eminescu, lucrurile se schimbă. Şi chiar este aşa, pentru că, dincolo de chipurile celor doi, aproape identice, întâlnim similitudini în creaţie, destin,dramă existenţială etc., ce ne produc emoţie şi mirare,bucurie şi întristare, deopotrivă. ”(Dumitru Manolache)

„Albinuţa” lui Grigore Vieru a ajuns şi la copiii moldovenilor născuţi în Portugalia

Despre aceasta ne-a anunţat cu mare bucurie dna Rodica Gherasim, preşedinta Asociaţiei Imigranţilor Moldoveni MIORIŢA din or. Barreiro, Portugalia, precizând că lotul de carte a fost dăruit de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) al Guvernului Republicii Moldova. Copiii membrilor organizaţiei, unii născuţi în Portugalia, au primit Albinuţa, „cartea de căpătâi pentru mai multe generaţii”, chiar în ziua naşterii autorului acesui abecedar, pe 14 februarie 2016, când poetul Grigore Vieru ar fi împlinit 81 de ani.

Ziua românilor și moldovenilor la Lisabona

Pe data de 26 mai, la Muzeul Orașului din Lisabona, a avut loc sărbătoarea „Ziua Românilor și Moldovenilor din Portugalia”. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul DPPRP, al Ambasadelor României și Republicii Moldova în Portugalia și vine ca o confirmare a recentelor discuții pe care le-a avut cu reprezentanții autorităților românești, Victor Lutenco, Șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora din cadrul Guvernului Republicii Moldova.

A trăit ca un erou, a luptat ca un erou și a murit ca un erou.

În întreaga istorie a tuturor popoarelor există o zicală străveche care spune oarecum asemănător același lucru: la vremuri grele, e nevoie de bărbați adevărați. La fel și în cazul nostru, al românilor, de multe ori în vremurile dificile, am avut parte de bărbați adevărați care să-și ia soarta în mâini, a lor și a celor care i-au urmat, și să scrie istoria. Sunt mulți care au rămas necunoscuți, alții au intrat în panteonul eroilor români, unii cunoscuți, alții uitați. Numele lor sunt întipărite pe socluri, plăci memoriale, au nume de străzi sau instituții.