Portugal

INTERVIU: Elena NAZAROVA – “Spaniolii și portughezii, impresionați de țara noastră datorită proiectului “Destino Moldova”

Dintotdeauna și-a dorit să trăiască într-o altă țară decât în Republica Moldova. Visul ei s-a realizat, chiar dacă a fost nevoită să dea mită pentru a obține viza spre Spania. Vorbim despre Elena Nazarova, basarabeanca care mai bine de un deceniu este ghid turistic prin Barcelona. Acum, eroina noastră a revenit în Republica Moldova pentru a face cunoscută baștina ei spaniolilor și portughezilor prin intermediul proiectului “DESTINO MOLDOVA”. Amănunte, din interviul de mai jos.

Salvador Sobral, reprezentantul Portugaliei la concursului Eurovision 2017

Salvador Sobral a câștigat FINALA EUROVISION 2017 desfășurată la Kiev cu melodia sa superbă, Amar Pelos Dois. Pe locul doi s-a situat reprezentantul Bulgariei, iar pe trei a venit Repubica Moldova, în vreme ce România a ocupat locul șapte. Povestea câștigătorului, care a cântat pe scenă la final alături de sora sa, este una cu adevărat emoționantă.

Doi poeți, același destin Similitudini bizare între Mihai Eminescu și Castro Alves

” Antonio de Castro Alves este un nume care pentru cei mai mulţi dintre noi,românii, nu rezonează cu nimic. Dar dacă spunem că el este imaginea braziliană în oglindă a lui Eminescu, lucrurile se schimbă. Şi chiar este aşa, pentru că, dincolo de chipurile celor doi, aproape identice, întâlnim similitudini în creaţie, destin,dramă existenţială etc., ce ne produc emoţie şi mirare,bucurie şi întristare, deopotrivă. ”(Dumitru Manolache)

„Albinuţa” lui Grigore Vieru a ajuns şi la copiii moldovenilor născuţi în Portugalia

Despre aceasta ne-a anunţat cu mare bucurie dna Rodica Gherasim, preşedinta Asociaţiei Imigranţilor Moldoveni MIORIŢA din or. Barreiro, Portugalia, precizând că lotul de carte a fost dăruit de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) al Guvernului Republicii Moldova. Copiii membrilor organizaţiei, unii născuţi în Portugalia, au primit Albinuţa, „cartea de căpătâi pentru mai multe generaţii”, chiar în ziua naşterii autorului acesui abecedar, pe 14 februarie 2016, când poetul Grigore Vieru ar fi împlinit 81 de ani.

Ziua românilor și moldovenilor la Lisabona

Pe data de 26 mai, la Muzeul Orașului din Lisabona, a avut loc sărbătoarea „Ziua Românilor și Moldovenilor din Portugalia”. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul DPPRP, al Ambasadelor României și Republicii Moldova în Portugalia și vine ca o confirmare a recentelor discuții pe care le-a avut cu reprezentanții autorităților românești, Victor Lutenco, Șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora din cadrul Guvernului Republicii Moldova.

A trăit ca un erou, a luptat ca un erou și a murit ca un erou.

În întreaga istorie a tuturor popoarelor există o zicală străveche care spune oarecum asemănător același lucru: la vremuri grele, e nevoie de bărbați adevărați. La fel și în cazul nostru, al românilor, de multe ori în vremurile dificile, am avut parte de bărbați adevărați care să-și ia soarta în mâini, a lor și a celor care i-au urmat, și să scrie istoria. Sunt mulți care au rămas necunoscuți, alții au intrat în panteonul eroilor români, unii cunoscuți, alții uitați. Numele lor sunt întipărite pe socluri, plăci memoriale, au nume de străzi sau instituții.