Basarabeni din Paris au participat la un miting de sprijin a Ucrainei.

Un grup de basarabeni au participat duminică, 9 martie, la un miting organizat de ucrainenii din Paris. Participanţii, membri şi susţinători ai Clubului Liberal Paris, au purtat drapele tricolore şi pancarte care condamnă acţiunile Rusiei în Crimeea, dar şi ocuparea teritoriilor Georgiei şi Republicii Moldova.
Vasile Calmațui, președintele Clubului Liberal Paris, a declarat în fața protestatarilor că susțin poziția inscripționată pe pancarta aflată în fața cortegiului și anume: ”Nu agresiunii rusești”.

Moldoveanul stabilit la Paris a menționat că și Republica Moldova s-a confruntat în 1990-1992 cu o agresiune militară din partea Federației Ruse, iar trupele rusești încă mai ocupă o parte din teritoriul nostru. ”În aceste zile armata rusă pătrunde în Ucraina, înțelegem prin ce momente treceți și vrem să vă asigurăm sprijinul nostru. Doar împreună vom reuși să rămânem independenți față de pretențiile imperiale ale Kremlinului și să ne decidem singuri soarta”, a declarat Vasile Calmațui în cadrul evenimentului.

„Sprijinim aspirațiile pro-europene ale poporului ucrainean. Dar dorim să reamintim că Uniunea Europeană înseamnă nu numai bunăstare, liberă circulație dar și respectul drepturilor minorităților. Sperăm că noile autorități din Ucraina vor avea o atitudine europeană față de românii din Ucraina”, a menționat Serghei Demidov, un protestatar.

Petru Băț, refugiat politic din Republica Moldova, a declarat că participă la acest miting pentru că este în pericol democrația și suveranitatea Republicii Moldova. ”Consider că numai împreună cu toate țările ex-sovietice putem opri agresiunea regimului lui Putin”, a adăugat el.

Citește mai mult: Basarabenii din Paris au susţinut ucrainenii în cadrul unui miting | Stiri Moldova, video, stiri, stiri online | IPNA "Teleradio-Moldova" http://www.trm.md/ro/moldovenii-in-lume/basarabeni-din-paris-au-sus-inut...
Follow us: @teleradiomd on Twitter | teleradiomoldova on Facebook